Trädgårdsföreningen

Sveriges första park

Parken Trädgårdsföreningen ligger centralt i Göteborg och är en av stadens största sevärdheter.  I parken hittar du det populära Rosariet som har belönats med tre stjärnor i Guide Michelin för sin unika rosenträdgård.  Förutom Rosariet hittar du växthus, palmhus, caféer, butiker och en scen som används för olika musik- och teaterföreställningar i parken. Det finns även en omtyckt restaurang belägen i lunden som heter Restaurang Trägårn.

Efter ett beslut av Karl XIV Johan den 28 september 1842 bildades Göteborgs Trädgårdförening på initiativ av Henric Elof von Normann, en kapten som var en stor blomsterälskare. Idag räknas parken vara en av Europas mest välbevarade 1800-tals parker.  Utmärkande för den tidsåldern är bland annat de böljande gräsmattorna, kombinationen av exotiska och inhemska växter samt de gamla historiska byggnaderna.

Växthuset- parkens stolthet

Parkens växthus byggdes 1907 och rymde från början mestadels exotiska fjärilar och orkidéer. Idag används glasbyggnaden istället för utställningar av olika slag och är idag det enda växthuset som finns bevarat av de 27 som från början fanns. Förutom växthuset finns Direktörsvillan och Fröhandelshuset som är arkitektritat av Viktor Von Gegerfelt. Du hittar även byggnader som Lagerhuset och det populära Palmhuset här.

På parkens scen har du kunnat se ett flertal kända artister uppträda genom åren. Parken har bland annat gästas av Lasse Berghagen, Lill-Babs och Anita Lindblom. Men det är inte bara svenska artister som uppträtt här, utan även utländska band som t.ex. Alice Cooper och Dimmu Borgir har haft konserter här. Scenens största publikframgång kom dock år 1987 med After Shave och Anders Eriksson med showen Kabaré Kumlin.

Sök hotell