Historiska platser

Det finns väldigt många spännande byggnader och platser som är värda ett besök i Göteborg. Vi kan tyvärr inte lista alla men har plockat ut några stycken som du absolut inte får missa att besöka.

Anrika byggnader

Göteborgs centralstation
Stationen uppfördes mellan 1856-1857 efter ritningar av Adolf Edelsvärd som jobbade som chefsarkitekt för Statens Järnvägar.  Sträckan mellan Göteborg och Jonsered var nämligen en av de första sträckorna som byggdes i Sverige i mitten av 1800-talet. Centralstationen kallas ibland för stadens hjärta då det ligger centralt bredvid Nordstan och Drottningtorget.

Gustaf Adolf torg
Ligger beläget i stadens centrum och är känt för sin staty över stadens grundare, Gustaf Adolf som skulpterades av Bengt Erland Fogelberg år 1854.

Göteborgs konserthus
Har funnits sedan 1935 och är världskänt för unika utformning och otroliga akustik som skapades av arkitekten Nils-Einar Eriksson. Konserthusets stora sal rymmer idag 1247 personer och räknas som en av världens bästa konsertsalar. Även inredningen i form av möbler är arkitektritade och husets foajé är utsmyckat med ett flertal kända konstverk.

Göteborgs fiskekyrka
Är en saluhall för havets alla läckerheter. Den räknas som en av Göteborgs finaste byggnadsverk och dess namn uppkom då byggnaden ser ut som en kyrka från utsidan. Fiskekyrkan ritades av Victor Von Gegerfelt och stod klar 1874.

Historiska kyrkor

I Göteborg finns det ett flertal historiska kyrkor som har en spännande historia. Du hittar bland annat:

Oskars Fredriks kyrka– är placerat på det Dahlinska berget i stadsdelen Olivedal. Kyrkan är stor och pampig och byggdes 1893 av arkitekten Helgo Zetterwall och rymde från början 1685 sittplatser. Kyrkan är byggd i rött tegel och har ett torn som är sextio meter högt.

Masthuggskyrkan – historiken kring just denna kyrka är lite speciell då kyrkofullmäktiga utlyste en arkitektävling 1907 för att utse den arkitekt som hade de bästa kyrkoritningarna. Vinnaren blev arkitekten Sigfrid Ericson och kyrkan började byggas 1911 och stod klar 1914.

Sök hotell