Kända byggnader och konstverk

Göteborg stad är Sveriges näst största stad efter Stockholm och grundlades år 1621. Staden Göteborg går även under namnen Götet, Lilla London och Nya Amsterdam. Namnet Lilla London uppkom i samband med att ett stort antal inflyttade engelsmän under 1800-talet. Anledningen till att staden även blev känd som Nya Amsterdam är att svenskarna hämtade både inspiration och kunskap ifrån holländarna. De var nämligen experter på att hitta lösningar för hur man skulle kunna bygga upp en stad på en mark som bestod av mestadels sankmark, vilket var fallet för såväl Amsterdam som Göteborg.

Göteborg ligger nära Göte älvs mynning på västkusten och Göteborgs hamn räknas som Nordens största. Där sker en stol del av den svenska importen och exporten varje år. Staden har även varit kontorsvärd åt ett flertal av Skandinaviens stora industrikoncerner, däribland Volvo. Staden byggdes på initiativ av kung Gustav II Adolf och har idag ett flertal historiska byggnader som påminner oss om en svunnen tid. Vi hittar bland annat ett flertal arkitektritade byggnader tillsammans med flera kända kyrkor och statyer på ett flertal ställen runt om i staden, läs mer om dem här.

Göteborg har som mål att utvecklas sina byggnadsverk ytterligare de kommande åren. De anställde förra året en specialutbildad stadsarkitekt som ska leda stadens planering de kommande åren. Tanken med det är att de vill ligga i framkant när det kommer till stadsbyggande i framtiden. Det är alltid en ständig kamp mellan Stockholm, Göteborg och Malmö för att vara den stad som har den bästa utformningen och det är minst sagt en jämn kamp.

Sök hotell