Folkteatern

Historia

Den första folkteatern i Göteborg som gick under smeknamnet ”Folkan” öppnade upp för allmänheten redan år 1897. Tanken bakom teatern var att den skulle vara till för ”vanligt folk”, därav namnet. Från början ansågs nämligen teater bara vara något för de högre samhällsklasserna men Folkteaterns ambition var att producera teaterpjäser för den vanliga arbetarklassen.

Den nuvarande folkteatern ligger i Folkets hus vid Järntorget i Göteborg och invigdes 1952 och fick sin första teaterchef 1954. Från början hade teatern inget fast teatersällskap utan tog emot gästande skådespelare och pjäser från hela landet. Lite senare fick tyvärr teatern ekonomiska bekymmer och för att rädda teatern så bildades en ekonomisk förening som idag består av cirka 300 medlemmar från olika företag och föreningar.

Scener

Göteborgs folkteater består idag av tre olika scener. Den stora scenen har cirka 400 platser och där kan åskådare få se allting från svensk dramatik till musikteatrar. Barnscenen ligger en trappa ner i Folkets hus och är väldigt omtyckt av såväl stora som små. Där spelas det mestadels pjäser som baseras på olika barnböcker. Den lilla scenen rymmer omkring 60 platser och används bara till mindre pjäser.

Unga folkteatern

På Göteborgs Folkteater finns det en förening som kallar sig för unga folkteatern. Den bildades 1997 med ambitionen att skapa intressanta möten mellan människor, oavsett ålder eller tidigare teatererfarenhet. Alla är välkomna att delta i föreningens pjäser, seminarier och workshops.

Folkteaterns verkstad

Folkteatern har en helt egen verkstad där de själva producerar dekor och rekvisita till sina pjäser. De som jobbar där är både konstnärer och hantverkare och de gör även externa projekt inom teater, film och utställningar.

Sök hotell